ŠTA JE ECDL?

ECDL (EUROPEAN COMPUTER DRIVING LICENCE) je program Evropske Unije s'ciljem standardizacije znanja u oblasti informacionih tehnologija (MS Windows, MS Word, MS Excel, MS Access, Internet…) kao osnova praktično svih poslovnih procesa. VLD Computer centar, kao jedna od najstarijih ŠKOLA RACUNARA, je zvanični i jedini partner, u niškom regionu, za promociju i realizaciju ECDL programa edukacije i testiranja u Srbiji i Crnoj Gori.Sada se ECDL koncept primenjuje:
- u 140 zemalja sveta, sa preko 9 miliona korisnika i dinamikom od oko 2 miliona korisnika mesečno koji se prijavljuju za pohađanje nastave. 

KAKO DO ECDL-a?

ECDL je test praktičnih veština i sposobnosti i sastoji se od 7 različitih modula koji obuhvataju kompjutersku teoriju i praksu. Modul 1 je teoretski test kompjuterskog znanja na opštem nivou, a Moduli 2-7 su praktični testovi.

Kada se kandidat registruje za započinjanje ECDL sertifikacionog procesa, on/ona dobija indeks-skills card u kome se beleži napredak kroz module (testove).


Polaganjem 4 modula po izboru stiče se OSNOVNI ECDL sertifikat, a polaganjem svih 7 modula stiče se ECDL Core odnosno POTPUNI ECDL sertifikat.

 

MODULI


1. Koncepti informacione tehnologije (IT)

2. Upotreba kompjutera i upravljanje dokumentima (Operativni sistemi - Windows)

3. Obrada teksta (Word)

4. Rad u Excelu

5. Baze podataka (Access)

6. Prezentacije (Power Point)

7. Informacije i komunikacije (Internet i Outlook Express)


KONCEPT ECDL PROGRAMA


Koncepcijom se sprovodi globalna inicijativa Fondacije sa ciljem širenja informatičke pismenosti u svetu, što je uslov svake zemlje i njenih građana za ulazak u informatičko društvo.

Program je namenjen svima koji žele da se obrazuju i da potvrde znanja u korišćenju personalnog računara i navedenih korisničkih veština, što im omogućava lakše zapošljavanje u zemlji i inostranstvu, a sprovodi se putem nacionalnih informatičkih društava, koja u Evropi, moraju da budu članovi Evropskog udruženja informatičkih društava (The Council of European Profesional Informatics Societies - CEPIS), http://www.cepis.org/ . , koji je osnovao Fondaciju s ciljem sprovođenja ECDL koncepcije u svetu.

Nosilac testiranja kandidata za ECDL diplomu u Srbiji i Crnoj Gori je Jedinstveni Informatički Savez (JISA), što će ugovorom preneti na ovlašćene centre, koji treba da se pridržavaju ECDL norme.

JISA predstavlja zemlju u međunarodnim IT udruženjima: Regionalnom udruženju Centralne Evrope (IT Standing Regional Committe - IT STAR, http://www.ifip.or.at/it-star.htm , CEPIS-u, te Svetskom udruženju (International Federation for Information Processing - IFIP ), http://www.ifip.or.at/ .

Ugovorom sa Fondacijom, JISA je ovlašćena da osnuje centre za testiranje, promoviše ECDL, obavlja proveru rada centara za testiranje i drugo.
JISA je u obavezi da godišnje dostavlja Fondaciji plan razvoja ECDL programa u SCG i izveštaj o sprovođenju sistema osiguranja kvaliteta.

Uvođenje i primena ECDL programa sprovodi se prema normama osiguranja kvaliteta, koje definišu: prava i obveze JISA i Fondacije, postupak odobravanja rada centra za testiranje, proveru znanja kandidata, prava i obaveze JISA i centra za testiranje, postupak izrade literature za kurseve, proveru rada JISA, proveru rada centra za testiranje, proveru znanja za osobe sa posebnim potrebama, sprovođenje postupka dobijanja nacionalne dozvole za informatička društva i drugo.CENOVNIK

INDEX - 44 evra (u dinarskoj protivvrednosti)
POLAGANJE MODULA - 12 evra(u dinarskoj protivvrednosti)
LITERATURA - 400 dinara po modulu
CENA KOMPLETNE LITERATURE + CD - 2.650 din
PRIPREMNA NASTAVA

Pozovite nas za detaljne informacije o pripremnoj nastavi na broj telefona 018/250-225